Τμήμα Μηχανολόγων &
Αεροναυπηγών Μηχανικών

Τμήμα Μηχανολόγων &
Αεροναυπηγών Μηχανικών

Κατασκευαστικός Τομέας

(Διευθυντής: Μούρτζης Δημήτριος)

Γενικά: Ο Κατασκευαστικός Τομέας περιλαμβάνει τα εργαστήρια: Υπολογισμού και Σχεδιάσεως Στοιχείων Μηχανών, Δυναμικής και Θεωρίας Μηχανών, Συστημάτων Παραγωγής και Αυτοματισμού, Στοχαστικών Μηχανολογικών Συστημάτων και Αυτοματισμού και Μηχανουργικής Τεχνολογίας, τα οποία διαθέτουν την απαραίτητη υποδομή σε εργαστηριακές εγκαταστάσεις και εκπαιδευτικό προσωπικό για την κάλυψη των εκπαιδευτικών αναγκών του Τμήματος.

Το προσωπικό του Τομέα αποτελείται από 8 μέλη ΔΕΠ τα οποία πλαισιώνονται από μέλη Ε.Τ.Ε.Π και Ε.ΔΙ.Π., ενώ παράλληλα ενισχύεται από ικανό αριθμό μεταπτυχιακών φοιτητών οι οποίοι εκπονούν τη διδακτορική τους διατριβή, καθώς και με ανάλογο αριθμό προπτυχιακών φοιτητών οι οποίοι εκπονούν την διπλωματική τους εργασία, κυρίως σε θέματα εφαρμογών, στo πλαίσιo των εκπαιδευτικών και ερευνητικών δραστηριοτήτων του Τομέα.

Στο ερευνητικό πεδίο τα ενδιαφέροντα του Κατασκευαστικού Τομέα επικεντρώνονται σε πεδία υψηλού επιστημονικού ενδιαφέροντος και τεχνολογίες αιχμής όπως: Ευελιξία και Σχεδιασμός Συστημάτων Παραγωγής, Στατιστικός Ποιοτικός Έλεγχος Παραγωγής, Προγραμματισμός και Έλεγχος Συστημάτων Παραγωγής, Σχεδιασμός Μηχανών, Συστημάτων και Προϊόντων, Τεχνητή Νοημοσύνη, Ρομποτική, Μηχανοτρονική, Γραφικά με Η/Υ, Τεχνολογία Laser στην Κατεργασίες Υλικών, Τεχνικές Ταχείας Προτυποποίησης, Εργαλειομηχανές και Έλεγχος Αξιοπιστίας, Τεχνικές Ανίχνευσης Βλαβών καθώς και θέματα Δυναμικής Συμπεριφοράς Μηχανολογικών Συστημάτων.

Στο πλαίσιο των ερευνητικών δραστηριοτήτων ο Τομέας συνεργάζεται με οργανισμούς του εξωτερικού, όπως Ευρωπαϊκά Πανεπιστημιακά Ερευνητικά Κέντρα και βιομηχανίες, μέσω Ευρωπαϊκών κυρίως ερευνητικών προγραμμάτων.

Τέλος ο Κατασκευαστικός Τομέας παρέχει τη δυνατότητα στους φοιτητές των ανωτέρων ετών να εξειδικευθούν σε θέματα προηγμένης τεχνολογίας, όπως σχεδιασμού και κατασκευής με υπολογιστή (CAD-CAM) τα οποία περιλαμβάνουν τις περιοχές της ρομποτικής, και της τεχνητής νοημοσύνης αλλά και εφαρμοσμένες περιοχές όπως ο σχεδιασμός και η κατασκευή τύπων διαμόρφωσης (καλουπιών).

Γνωστικό αντικείμενο: Θεωρία μηχανών και μηχανισμών, στοιχεία μηχανών, μηχανολογικός σχεδιασμός, θεωρία και τεχνικές σχεδιασμού με Η/Υ, ευφυή συστήματα στο σχεδιασμό και την παραγωγή, σχεδιασμός και προγραμματισμός συστημάτων παραγωγής, ταχεία προτυποποίηση (RapidPrototyping), μηχανουργική τεχνολογία, κατεργασίες υλικών, μηχανολογικές μετρήσεις, μετρολογία, συντήρηση, διάγνωση βλαβών και αξιοπιστία μηχανολογικών συστημάτων, τριβολογία, αυτόματος έλεγχος, μοντελοποίηση, αναγνώριση, βελτιστοποίηση, μηχανοτρονικά συστήματα, ρομποτική, βιομηχανικός αυτοματισμός, μηχανολογικές εφαρμογές της ασαφούς λογικής και των νευρωνικών δικτύων, στοχαστικά δυναμικά σήματα και συστήματα, ακουστική μηχανών-ηχορύπανση, συστήματα ιατρικής τεχνολογίας, συστήματα ανθρώπου-μηχανής.

Σκοπός: Ο Κατασκευαστικός Τομέας έχει σκοπό την εκπαίδευση και έρευνα στις επιστημονικές περιοχές: θεωρία μηχανών και μηχανισμών, στοιχεία μηχανών, μηχανολογικός σχεδιασμός, θεωρία και τεχνικές σχεδιασμού με ΗΥ, ευφυή συστήματα στο σχεδιασμό και την παραγωγή, σχεδιασμός και προγραμματισμός συστημάτων παραγωγής, ταχεία προτυποποίηση, μηχανουργική τεχνολογία, κατεργασίες υλικών με Η/Υ, μηχανολογικές μετρήσεις, μετρολογία, συντήρηση, διάγνωση βλαβών και αξιοπιστία μηχανολογικών συστημάτων, τριβολογία, αυτόματος έλεγχος, μοντελοποίηση, αναγνώριση, βελτιστοποίηση, μηχανοτρονικά συστήματα, ρομποτική, βιομηχανικός αυτοματισμός, μηχανολογικές εφαρμογές της ασαφούς λογικής και των νευρωνικών δικτύων, στοχαστικά δυναμικά σήματα και συστήματα, ακουστική μηχανών-ηχορύπανση, συστήματα ιατρικής τεχνολογίας, συστήματα ανθρώπου-μηχανής.

  • Website: http://www.smsa.upatras.gr/
    Email: fassois@mech.upatras.gr
    Τηλέφωνο: 2610 969 492/495

    Διευθυντής: Φασόης Σπήλιος

    Το Εργαστήριο Στοχαστικών Μηχανολογικών Συστημάτων και Αυτοματισμού καλύπτει τα ακόλουθα αντικείμενα: Στοχαστική μοντελοποίηση και εκτίμηση-αναγνώριση μηχανολογικών σημάτων και συστημάτων, ανάλυση και βελτιστοποίηση μηχανολογικών συστημάτων, πρόβλεψη μηχανολογικών σημάτων, αυτόματη διάγνωση και πρόγνωση βλαβών, αυτόματος και ευφυής έλεγχος, ευφυή και αυτοπροσαρμοζόμενα συστήματα, μέτρηση και επεξεργασία στοχαστικών σημάτων-βιομηχανική πληροφορική.

    Το έργο του Εργαστηρίου επικεντρώνεται σε ένα ευρύ φάσμα στοχαστικών μηχανολογικών σημάτων και συστημάτων τα οποία από πλευράς φυσικής υποστάσεως, συμπεριλαμβάνουν στοχαστικές ταλαντώσεις, πειραματική μορφική ανάλυση μηχανολογικών κατασκευών, επεξεργασία στοχαστικών ταλαντώσεων, παρακολούθηση της υγείας κατασκευών (structuralhealthmonitoring), ακουστικά σήματα και συστήματα, ηλεκτρομηχανικά και υδραυλικά συστήματα, συστήματα οχημάτων επιφανείας, συστήματα αεροσκαφών, συστήματα μη επανδρωμένων οχημάτων, βιομηχανικά διαγνωστικά συστήματα, ευφυείς κατασκευές, ενεργειακά συστήματα, βιοιατρικά σήματα και συστήματα.

  • Website: http://robotics.upatras.gr/
    Email: robotics@upatras.gr
    Τηλέφωνο: 2610997268, 2610969491

    Το Εργαστήριο Δυναμικής και Θεωρίας των Μηχανών καλύπτει τη διδασκαλία της βασικής Θεωρίας Μηχανών και Μηχανισμών καθώς και θέματα σχετικά με την Δυναμική Ανάλυση Οχημάτων.  Η ερευνητική του δραστηριότητα επεκτείνεται σε θέματα τα οποία αφορούν στην Μελέτη και τον Σχεδιασμό Οχημάτων, την Ελαστοδυναμική Συμπεριφορά Μηχανισμών καθώς και θέματα Ευστάθειας Μηχανικών Συστημάτων. Τέλος θέμα ιδιαίτερου ερευνητικού ενδιαφέροντος αποτελεί το αντικείμενο της Θεωρίας του Χάους (chaostheory) με εφαρμογή τόσο στα Μηχανολογικά Συστήματα όσο και στα Συστήματα Παραγωγής.  Σημαντικό μέρος των ερευνητικών δραστηριοτήτων οι οποίες αναφέρθηκαν εξελίσσεται στο πλαίσιο Ευρωπαϊκών και Ελληνικών ερευνητικών προγραμμάτων, τα οποία αποτελούν και ουσιαστική πηγή χρηματοδότησης του εργαστηρίου.  Αποτέλεσμα της Ερευνητικής δραστηριότητας του Εργαστηρίου είναι μεγάλος αριθμός δημοσιεύσεων σε διεθνή έγκριτα επιστημονικά περιοδικά και συνέδρια και η εκπόνηση Διδακτορικών Διατριβών σε επιστημονικές περιοχές αιχμής.

  • Website: http://mdl.mech.upatras.gr
    Τηλέφωνο: +30 2610 997 195, +30 2610 969 457
    Κτίριο: Κτίριο Βαρέων Μηχανολόγων

    Το Εργαστήριο Στοιχείων Μηχανών (ΕΣΜ) έχει ως ερευνητικό αντικείμενο την ανάπτυξη θεωρητικών, πειραματικών και υπολογιστικών μεθόδων που σχετίζονται με την ανάλυση και το σχεδιασμό μηχανών, κατασκευών, και βιοατρικών διατάξεων και προϊόντων.  Δραστηριοποιείται στις εξής επιστημονικές περιοχές:

    • Μηχανολογικός σχεδιασμός
    • Θεωρία σχεδιασμού
    • Προβλεπτικός σχεδιασμός
    • Σχεδιασμός με περιθώριο αστοχίας
    • Τεχνητή και υπολογιστική νοημοσύνη και εφαρμογές αυτών
    • Δυναμική μηχανών και μηχανισμών
    • Δυναμική περιστρεφομένων μηχανών
    • Ταλαντώσεις μηχανικών συστημάτων
    • Ευστάθεια μηχανικών συστημάτων
    • Τριβολογία και λίπανση,
    • Εφαρμογές της υπολογιστικής τεχνολογίας στο σχεδιασμό
    • Νανοτεχνολογία και εφαρμογές αυτής, κλπ.

    Εμπλέκεται σε ευρύ φάσμα εργαστηριακών, θεωρητικών και υπολογιστικών εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων του προπτυχιακού και του μεταπτυχιακού προγράμματος σπουδών του Τμήματος Μηχανολόγων και Αεροναυπηγών Μηχανικών που αφορούν τις προηγούμενες επιστημονικές περιοχές. Συμμετέχει ενεργά σε μία σειρά από ερευνητικά δίκτυα και ερευνητικές ομάδες που δραστηριοποιούνται στο αντικείμενο του σχεδιασμού όπως είναι το διεθνές δίκτυο Εργαστηρίων ΝΕΤ (Network on Neutron Techniques Standardization for structural integrity), το δίκτυο Εργαστηρίων του Πανεπιστημίου Πατρών PROCEN (Product Concurrent Engineering), καθώς επίσης και στο τοπικό δίκτυο Εργαστηρίων του Τμήματος Μηχανολόγων και Αεροναυπηγών Μηχανικών CMG (Composite Materials Group). Το ΕΣΜ συμμετέχει επίσης σε εθνικά και ευρωπαϊκά προγράμματα εφαρμοσμένης έρευνας. Εκτός από τα τακτικά μέλη ΔΕΠ, στο ΕΣΜ δραστηριοποιούνται έξι μεταπτυχιακοί φοιτητές που εκπονούν βασική έρευνα και δύο μεταδιδακτορικοί ερευνητές.

    Διδασκαλία

    1. Μηχανολογικές Μετρήσεις
    2. Στοιχεία Μηχανών Ι
    3. Στοιχεία Μηχανών ΙΙ
    4. Ταλαντώσεις Μηχανολογικών Συστημάτων
    5. Τεχνολογία Αεροπορικών Κατασκευών
    6. Ειδικές Μέθοδοι Πεπερασμένων Στοιχείων
    7. Εφαρμογές Τεχνητής Νοημοσύνης
    8. Σχεδιασμός Μηχανολογικών Συστημάτων
    9. Γραφικές Μέθοδοι Σχεδιασμού με Η/Υ
    10. Τριβολογία στο Σχεδιασμό Μηχανών
    11. Μηχανές Διακίνησης Υλικών
    12. Δυναμική Αξόνων-Εδράνων (μεταπτυχιακό)

    Έρευνα

    • Αστοχίες συνθέτων υλικών. Αφορά την πρόβλεψη των ιδιοτήτων, της μεταφοράς φορτίων, τη διεπιφανειακή διάρρηξη και την οριακή φόρτιση των ενισχυμένων με εγκλείσματα υλικών.
    • Προσέγγιση συμπεριφοράς ελαστομερών υλικών. Η υπερελαστική και ιξωδοελαστική συμπεριφορά των ελαστομερών υλικών καταστρώνεται με κατάλληλες τανυστικές διατυπώσεις και ενεργειακές νόρμες που επαληθεύονται πειραματικά.
    • Πρόβλεψη παραμενουσών τάσεων στις συγκολλητές συνδέσεις. Προσομοιώνεται η διαδικασία της συγκόλησηςπροτυποποιώντας τις διαδοχικές μεταβολές της θερμοκρασίας και αλλαγές φάσεων των υλικών, τις μεταβολές ιδιοτήτων και την κρυσταλοποίηση με τη μέθοδο των πεπερασμένων στοιχείων.
    • Μηχανική επαφής σωμάτων. Καταστρώνονται συνοριακές διατυπώσεις δύο διαστάσεων οι οποίες προσεγγίζουν τις συνθήκες επαφής, διολίσθησης, πρόσφυσης και τριβής όταν αναπτύσσονται μηχανικά ή θερμικά φορτία. Η θερμική επαφή προσεγγίζεται με όρους της πίεσης που αναπτύσσεται στην επαφή
    • Μη γραμμική θραυστομηχανική. Μελετώνται τα χαρακτηριστικά της θραύσης και η διάδοση των ρωγμών σε ανομοιογενή σώματα που υποβάλλονται σε κρουστικά ή μεταβατικά θερμομηχανικά φορτία που προκαλούν κλείσιμο της ρωγμής.
    • Μη γραμμική δυναμική των κατασκευών. Προσεγγίζονται η δυναμική απόκριση και ευστάθεια κατασκευών και μηχανών που έχουν αστοχίες μεταβλητές με το χρόνο ή φέρουν μη γραμμικούς αποσβεστήρες ταλαντώσεων.
    • Υπολογιστική ανάλυση νανοδομών και αστοχιών αυτών. Καταστρώνονται υπολογιστικές προσομοιώσεις των ιδιοτήτων, μεταφοράς φορτίων, ταλαντώσεων και αστοχιών νανοσωλήνων, νιφάδων γρασφενίου και νανοδομημένων υλικών που περιέχουν αυτά τα νανοσωματίδια.
    • Τριβολογικός σχεδιασμός μίκρο/μάκρο εδράνων ολίσθησης με τεχνητή τραχύτητα, και βελτιστο­ποίηση. Επιλύονται είτε η εξίσωση Reynolds είτε οι εξισώσεις Navier Stokes, εφαρμό­ζονται μέθοδοι βελτιστοποίησης πολλών μεταβλητών για την τριβολογική βελτιστοποίηση.
    • Τριβολογικός σχεδιασμός με νανο-μαγνητο­ρεο­λο­γικά ρευστά. Προσδιορίζονται τα τριβολογικά χαρακτηριστικά εδράνων νάνο διαστάσεων, με την χρήση της Μοριακής Δυναμικής. Επιλύονται οι Navier-Stokes για την περίπτωση της Μαγνητο­ρεο­λογικής λίπανσης.
    • Σχεδιασμός υδρο-μαγνητικών εδράνων ολίσθησης. Επιλύεται το σύστημα των εξισώσεων του μαγνητικού πεδίου και του υδροδυναμικού πεδίου του εδράνου σε σύζευξη για τον προσδιορισμό της υβριδικής συμπεριφοράς του.
    • Μεθοδολογίες σχεδιασμού. Αναπτύσσονται νέες μέθοδοι που βασίζονται σε τεχνικές της Τεχνητής και Υπολογιστικής Νοημοσύνης για τον χειρισμό της σχεδιαστικής ασάφειας, την ανάπτυξη σχεδιασμών βάσει προηγούμενων σχεδιαστικών περιπτώσεων και την βελτιστοποίηση σχεδιαστικών λύσεων με χρήση εξελικτικών αλγορίθμων.
    • Δυναμική Μηχανών και Δυναμική Περιστρεφο­μένων Μηχανών: Μελετώνται τα δυναμικά φαινό­μενα που εμφανίζονται κατά τη λειτουργία των μηχανών. Αναπτύσσονται μέθοδοι ανάλυσης, πρόγνωσης και διάγνωσης βλαβών.
    • Ενεργά Μαγνητικά Έδρανα Ολίσθησης:  Γίνεται σχεδιασμός ΕΜΕΟ και μελετώνται τα νεα φαινόμενα που παρουσιάζονται στη δυναμική συμπεριφορά των μηχανών.
    • Φυλλωτά Έδρανα Αέρος (Air foil bearings): Μελετώνται οι επιδόσεις φυλλωτών εδράνων με διαφορετικά γεωμετρικά χαρακτηριστικά (μήκος κύματος, πάχος, ακτινική χάρη κλπ).
    • Ευφυή Υλικά, Ευφυείς Μηχανές και Κατασκευές:  Μελετάται η χρήση παρόμοιων υλικών σε μηχανές ή κατασκευές, προσδίδοντας επιπρόσθετες δυνατό­τητες ενεργού ελέγχου της λειτουργίας τους.
    • Σχεδιασμός βιοϊατρικών διατάξεων. Σχεδιάζονται και αναπτύσσονται βιοϊατρικές διατάξεις σε μορφή ερευνητικού και βιομηχανικού πρωτοτύπου οι οποίες συνοδεύονται από κλινική εφαρμογή.
    • Παρακολούθηση δομικής ακεραιότητας κατασκευών. Πραγματοποιείται μέσω θερμομηχανικής ανάλυσης. Έχει αναπτυχθεί αριθμητικά και πειραμτικά εργαλείο υπολογισμού του θερμοδυναμικού συντελεστή απόσβεσης κατασκευής.

    Εξοπλισμός

    1. Εκπαιδευτικός εργαστηριακός εξοπλισμός σχετικός με τις μηχανολογικές μετρήσεις και τη λειτουργία των στοιχείων μηχανών.
    2. Σύγχρονη τράπεζα ταλαντώσεων.
    3. Εξοπλισμός μέτρησης και ανάλυσης ταλαντώσεων (αισθητήρες απόστασης, ταχύτητας, επιτάχυνσης κλπ).
    4. A/D converters (National Instruments).
    5. Προσωπικοί και φορητοί υπολογιστές με εξοπλισμό εκτύπωσης, σάρωσης, λήψης, προβολής, κλπ.
    6. Υπολογιστής ισχύος, τύπου HEWLLET-PACKARD Blade System.
    7. Λογισμικό σχεδιάσεων, σχεδιασμού και γραφικών (AutoCAD, CATIA).
    8. Λογισμικό πεπερασμένων στοιχείων και συνοριακών στοιχείων.
    9. Λογισμικό ανάλυσης και επεξεργασίας σημάτων (LabView).
    10. Ιξωδόμετρα.
    11. Τραχύμετρα
    12. Μηχανή Μέτρησης Τρισδιάστατων Συντεταγμένων (CMM)
  • Website: https://lms.mech.upatras.gr/
    Email: mourtzis@lms.mech.upatras.gr
    Τηλέφωνο: 2610 – 910160

Έρευνα

Τελευταία νέα & ανακοινώσεις

Go to Top